Tormek - szwedzki sposób na ostrzenie
Tormek to szwedzka firma, która od 1973 roku produkuje ostrzałki i akcesoria do ostrzenia narzędzi. Jej celem jest oferowanie innowacyjnych i łatwych w użyciu produktów najwyższej jakości.
Tormek oferuje cztery modele ostrzałek wodnych do większości typów narzędzi, a także dwie ostrzałki do noży kuchennych - jedną dla profesjonalistów i jedną dla domowych kucharzy.
Ostrzałka dla każdego
Ostrzałki Tormek mają różne zastosowania. Niezależnie od tego, co chcesz naostrzyć, istnieje ostrzałka Tormek, która spełni Twoje potrzeby.
Jeśli masz wiele różnych narzędzi do ostrzenia, a może używasz ich zawodowo, istnieje wydajny model Tormek T-8 do ostrzenia wodnego wszystkich Twoich narzędzi z ostrzem. Dla majsterkowiczów lub stolarzy z ograniczoną przestrzenią istnieje kompaktowy model Tormek T-4 Original, który jest również wyposażony w uchwyty do ostrzenia narzędzi myśliwskich i outdoorowych. Wszystkie ostrzałki wodne Tormek są kompatybilne z szerokim zakresem uchwytów i akcesoriów Tormek.
Dla profesjonalnych kucharzy, którzy pracują w restauracji lub zajmują się przygotowywaniem żywności, Tormek oferuje profesjonalną ostrzałkę do noży kuchennych Tormek T-2 Pro Kitchen Knife Sharpener. Firma opracowała również pierwszą prawdziwą ostrzałkę do noży dla domowych kucharzy - Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener. Oba urządzenia wyposażone są w drobnoziarnistą diamentową tarczę szlifierską i opatentowany prowadnik umożliwiający szybkie i łatwe ustawienie kąta ostrzenia dla większości typów noży kuchennych.
Delikatne dla stali
Dzięki metodzie Tormek możesz mieć pewność, że podczas każdego ostrzenia usuniesz najmniejszą możliwą ilość stali, wydłużając żywotność narzędzi. Masz możliwość dokładnego powtórzenia istniejącego kąta na całej długości ostrza narzędzia, a tarcza szlifierska obraca się z niską prędkością obrotową. Wszystko po to, aby zminimalizować ilość usuwanej stali. Ponadto unikniesz przegrzania, dzięki czemu stal nigdy nie straci twardości. W systemie ostrzenia wodnego Tormek woda pełni rolę chłodziwa, a jednocześnie zmywa cząstki stali ze szlifowania do zbiornika wodnego.
Ostrzałki do noży kuchennych Tormek są używane bez wody i zamiast tego wykorzystują magnes do zbierania cząstek stali. Ponadto są wyposażone w drobnoziarniste diamentowe tarcze szlifierskie, które również obracają się z niską prędkością obrotową. Oznacza to, że ostrzenie będzie łatwe zarówno dla Ciebie, jak i dla Twojego noża.
Maksymalna ostrość
Aby uzyskać maksymalną ostrość, ważne jest, aby zakończyć ostrzenie przez honowanie i polerowanie narzędzia na kole honowującym. To właśnie tutaj dzieje się magia. To podczas honowania narzędzia usuwasz zadzior, który pojawia się podczas ostrzenia i uzyskujesz niezwykle ostrą krawędź, która trwa na długo. Pamiętaj, aby zawsze